Kryptovaluuttojen tulevaisuus
Bitcoin

Kryptovaluutta tarkoittaa virtuaalista digitaalivaluuttaa. Vaikka joidenkin mielestä ajatus saattaa kuulostaa vielä vähän scifiltä, kryptovaluutta yleistyy koko ajan. Kryptovaluuttaa ei ohjaile keskuspankkien tai minkään muun tahon toiminta, vaan ne ovat hajautettuja ja itsenäisiä järjestelmiä. Millainen on kryptovaluutan historia ja miten se toimii käytännössä?

Mistä kaikki sai alkunsa

Vaikka nykyaikainen kryptovaluutta on melko uusi asia, idea digitaalisesta valuutasta on muhinut jo pitkään. Yrityksiä digitaalisen, internetissä käytettävän valuutan luomiseksi on ollut monia, mutta suurin osa niistä kaatui mm. siihen, että kopioimista ja väärentämistä oli vaikea estää.

Jo vuosia ennen nykyisiä kryptovaluuttoja tietokoneinsinööri Wei Dai sekä tietojenkäsittelytieteen tutkija Nick Szabo kehittelivät kumpikin tahollaan omia digitaalisen valuutan konseptejaan. Kummankaan ideaa ei lopulta toteutettu, mutta he toimivat varmasti inspiraationa kryptovaluutan luomiseen.

Kuuluisin kryptovaluutta on ehdottomasti Bitcoin. Sen loi vuonna 2008 Satoshi Nakamoto -nimellä toiminut henkilö tai ryhmittymä, joka julkaisi artikkelin avoimeen tilikirjaan ja hajautettuun luottoon perustuvasta virtuaalivaluutasta. Maailmanlaajuinen talouskriisi oli kasvattanut epäluottamusta pankkeja kohtaan, joten vaihtoehtoista maksujärjestelmää esitettiin tarpeellisena. 

Bitcoinin hinta oli aluksi vain muutamia senttejä. Henkilö nimeltään Laszlo Hanyecz oli ensimmäinen, joka käytti bitcoinia maksuvälineenä. Hän osti 10 000 bitcoinilla kaksi pitsaa.

Kryptovaluutta on aiheuttanut muutamia kohuja lyhyen historiansa aikana. Esimerkiksi henkilö nimeltään Stefan Thomas unohti kryptolompakkonsa salasanan ja menetti arvioiden mukaan rahaa noin 170 miljoonan euron edestä. Nykyään bitcoinin arvo on noussut, joten summa olisi vieläkin suurempi. Myös jotkut muut ovat kokeneet samanlaisen kohtalon.

Miten kryptovaluutta toimii?

Kryptovaluutta tarkoittaa täysin digitaalisessa muodossa olevaa valuuttaa. Se on erillään perinteisestä talousjärjestelmästä eivätkä keskuspankit ohjaile sitä. Kryptografian eli salakirjoitustekniikan avulla salataan käyttäjätilejä ja ylläpidetään valuuttavarantoja. Suurin osa kryptovaluutoista perustuu avoimeen ohjelmakoodiin.

Jokainen kryptovaluutan vaihto tallentuu ja ne voidaan tunnistaa ja löytää jälkikäteen. Vaihdannoista rakennetaan lohko, joka liitetään edelliseen lohkoon ja täten muodostuva lohkojen ketju mahdollistaa sen, että kaikki on täysin jäljitettävissä.

Kryptovaluutan tarkoitus on poistaa valuutan käyttämisessä välikäsiä ja vastustaa inflaatiota. 

Mistä kryptovaluuttaa voi ostaa?

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen onnistuu turvallisesti esimerkiksi suomalaisen Coinmotion-nimisen palvelun avulla. Se on  kryptovaluuttojen kaupankäyntialusta. 

Coinmotion jakaa tietoa kryptovaluutoista ja pyrkii tuomaan niiden käyttämisen lähemmäs peruskuluttajien arkea, laskujen maksamista ja säästämistä.

Kryptovaluutat nykyään

Botcoinin lisäksi erilaisia kryptovaluuttoja on olemassa useita tuhansia. Vain pieni osa näistä on kuitenkin onnistunut lyömään itsensä läpi. Suosittuja kryptovaluuttoja ovat esimerkiksi Litecoin, Neo, Ethereum, Stellar Lumens, Monero, Ripple, Dash, Nem ja EOS.

Jos olet harkinnut kryptovaluuttoihin sijoittamista, hyvä kaupankäyntipalvelu nousee avainasemaan. Kaupankäyntipalvelussa pitää olla hyvä sijoituskohteiden valikoima. Kaupankäynnin täytyy sujua nopeasti ja simppelisti. Myös kaupankäyntipalvelun käyttöhinnan täytyy olla kohtuullinen. 

Vaikka kryptovaluutat ja niiden käyttö yleistyy koko ajan, niitä pidetään edelleen hieman kiistanalaisina. Siksi useat perinteiset sijoitussivustot eivät tarjoa kryptovaluuttoja tai rajoittavat niiden ostamissa joissain maissa. 

Kryptovaluutat ovat hakkereille houkutteleva kohde. Siksi on erittäin tärkeää valita luotettava ja turvallinen kaupankäyntialusta.

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

Kryptovaluutat ovat ehdottomasti tulleet jäädäkseen. Epäilijöitä löytyy edelleen, mutta kannattajien joukko kasvaa jatkuvasti. 

On hyvä tehdä hieman tutkimustyötä ja kysellä ihmisten kokemuksia ennen kryptovaluuttaan sijoittamista. Sijoittamisessa on tietenkin aina riskinsä, olipa kyseessä sitten perinteinen sijoittaminen tai kryptovaluutta. 

Kryptovaluutat muistuttavat enemmän osakkeita kuin tavallista valuuttaa. Kryptovaluutan ostaja ostaa teknologiaosakkeen, pätkän lohkoketjua ja palan verkostoa. Jokainen on otse vastuussa omista kryptosijoituksistaan. Kryptomaailma on todella nuori ja alan sääntely on vielä lapsenkengissä, joten sinun sijoittajana tulee huolehtia tarkasti turvallisuudestasi, kun valitset itsellesi sopivaa kryptopörssiä.

Mikä määrittää kryptovaluutan kurssien arvon? Perustekijöitä ovat maailman talouden tila, markkinoiden liikehdintä ja se, mitkä uutiset nousevat otsikoihin. Lisäksi kryptovaluuttan kurssiin saattaa liittyä teknisiä asioita, kuten markkina-arvo. Tällaiset seikat ovat silti vain huomioon otettavia asioita ja se, mikä todella määrittää kryptovaluutan hinnan, on yksinkertaisesti sanottuna kysynnän ja tarjonnan tasapaino.

Vaikka kryptovaluutat aiheuttavat edelleen epäilyksiä ja kritiikkiä, pikkuhiljaa jopa maailman suurimmat rahoituslaitokset, esimerkiksi Visa ja PayPal, ovat ottaneet bitcoinin maksuvaihtoehdokseen. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kryptovaluuttojen käyttö tulee arkipäiväistymään lähivuosina. Jos haluat olla kehityksen aallonharjalla ja seurata modernin rahaliikenteen käänteitä, ota seurantaan bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin liittyvät uutiset ka raportit.