Krypto louhinta
Krypto louhinta

Krypto louhinta on hankalaa, kallista ja palkkiot satunnaisia. Louhintatoiminnalla on kuitenkin magneettinen vetovoima monille kryptovaluutoista kiinnostuneille sijoittajille, sillä louhijat saavat työstään palkkion. Monet näkevät louhinnan penneinä taivaasta, kuten Kalifornian kullankaivajat vuonna 1849. Tässä artikkelissa käsittelemme nimenomaan Bitcoinin louhintaa. 

Louhijoiden saama palkkio on kannustin, joka motivoi auttamaan louhimisen ensisijaisessa tarkoituksessa: laillistamaan ja valvomaan Bitcoin-tapahtumia ja varmistamaan niiden pätevyys. Koska monet käyttäjät kaikkialla maailmassa jakavat nämä vastuut, Bitcoin on hajautettu kryptovaluutta eli sen sääntelyä ei luovuteta viranomaisille, kuten keskuspankille tai hallitukselle.

Mitä on kryptovaluutan louhinta?

Krypto louhinta tarkoittaa sen varmistamista, että transaktiot ovat kelvollisia ja ne lisätään lohkoketjuun oikein käyttämällä Bitcoin-koodia käyttävien tietokoneiden maailmanlaajuista verkkoa. Louhintaprosessi on myös keino, jolla luodaan uusia Bitcoineja.

Bitcoinin louhintaprosessi sisältää uusien transaktioiden varmentamisen Bitcoin-verkkoa vastaan, mikä johtaa uusien bitcoinien tuotantoon. Bitcoinin louhinta on prosessi, jolla Bitcoin-transaktiot validoidaan digitaalisesti Bitcoin-verkossa ja lisätään lohkoketjureskontraan.

Se tehdään ratkaisemalla monimutkaisia matemaattisia ongelmia hajautetun lohkoketjun pääkirjassa päivitettyjen tapahtumalohkojen tarkistamiseksi. Näiden tehtävien ratkaiseminen vaatii tehokasta laskentatehoa ja kehittyneitä laitteita. Vastineeksi louhijat palkitaan Bitcoinilla, joka sitten lasketaan liikkeeseen, mistä juontaa nimi Bitcoin-louhinta.

Mikä on lohkoketju?

Lohkoketju on bitcoinin taustalla oleva tekniikka. Lohkoketju on julkinen hajautettu pääkirja, johon tapahtumat kirjataan kronologisessa järjestyksessä. Lohkoketjuun lisättyjä tietueita tai tapahtumia ei voida muokata tai muuttaa, mikä tarkoittaa, että tapahtumat ovat turvassa hakkereilta. 

Lohkoketjuun voidaan siis ainoastaan lisätä dataa, tämän vuoksi lohkoketju tarjoaakin käyttäjilleen lisäturvallisuutta. Louhimisen tarkoituksena on tehdä lohkojen ketjuun luomisesta niin kallis ja kannattamaton prosessi, että siirtohistoriaa ei voida muokata. Louhinnan tuloksena syntyy aina uusi lohko, johon lasketaan jälleen uutta tietoa, kunnes vaikeustason mukainen tiiviste löydetään. Jotta lohko hyväksytään, sen tulee täyttää vaikeustasovaatimus ja muut säännöt.

Kuinka aloittaa Bitcoin louhinta?

Bitcoinin louhinnan aloittamiseen tarvitaan:

  • Lompakko. Tänne tallennetaan kaikki kaivostoiminnan tuloksena ansaitsemasi Bitcoinit. Lompakko on salattu online-tili, jonka avulla voit tallentaa, siirtää ja hyväksyä Bitcoinia tai muita kryptovaluuttoja. Nopea kasino voi myös aiheuttaa muhkean lompakon täytteen. 
  • Louhintaohjelmisto. Louhintaohjelmistoja on useita eri toimittajia, joista monet ovat ladattavissa ilmaiseksi ja niitä voidaan käyttää Windows- ja Mac-tietokoneissa. Kun ohjelmisto on yhdistetty tarvittavaan laitteistoon, voit louhia Bitcoinia. 
  • Tietokonelaitteisto. Bitcoinin louhinnan edullisin osa liittyy laitteistoon. Tarvitset tehokkaan tietokoneen, joka käyttää valtavasti sähköä, jotta voit louhia Bitcoinia onnistuneesti. 

Louhinnan evoluutio

Bitcoinin alkuvaiheessa 2000-luvun alussa Bitcoinin louhinnasta kiinnostuneet henkilöt pystyivät louhimaan omilla tietokoneillaan. Kun sen suosio kasvoi, myös kaivostoiminnan vaikeus lisääntyi. Kasvavaan vaikeusasteeseen vastaamiseksi tarvittiin tietokoneilta enemmän prosessointitehoa. Pian louhijat käyttivät pelitietokoneita yrittäessään louhia Bitcoinia. Prosessi toistui, ja louhinnan vaikeus ja tarvittava laskentatehon määrä kasvoivat.

Lopulta tietokoneita ja siruja luotiin yksinomaan Bitcoinin louhintaa varten. Nykyään se vaatii tehokkaita laitteistoja, joilla on vahvat laskentaominaisuudet ja energiatehokkuus. Bitcoin-algoritmin ratkaiseminen lohkoketjuun lisäämiseksi ja Bitcoinin vastaanottaminen vaatii valtavan määrän sähköä. Sähkökustannusten alhaisina pitäminen on avainasemassa Bitcoinin louhinnan pitämisessä kannattavana ja kestävänä.

Kuinka Bitcoin-voitto lasketaan?

Louhinnan todellisia Bitcoin-voittoja lukuun ottamatta louhijoiden on suoritettava kustannus-hyötyanalyysi ymmärtääkseen kannattavuushintansa ennen kalliiden laitteistojen tai muiden kaivoslaitteiden ostamista.

Bitcoin-voiton laskemiseksi on analysoitava Bitcoin-valuuttojen ostoon käytetty summa. Seuraavaksi tulee tarkistaa, kuinka paljon yksi Bitcoin maksaa ostohetkellä ja verrata sitä nykyiseen arvoon. Erot nykyisten ja vanhojen arvojen välillä antavat selkeän käsityksen ansaitun voiton määrästä.

Bitcoinin voittoa estäviä tekijöitä ovat:

  • Sähkön hinta vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Sähköä kulutetaan paitsi Bitcoinien louhimiseen myös estämään niitä ylikuumenemasta ja jäähtymästä.
  • Aika: kaikilla ei ole aikaa louhintaan. Monet louhivat 24/7, koska heillä on varaa louhintakustannuksiin.
  • Bitcoinin arvo: muutokset ovat todettavissa, ja ne vaikuttavat Bitcoin-voittoihin ja sijoitetun pääoman tuottoon.
  • Tehokkuus: Louhinnan vaikeus voi johtua hitaista tietokoneista, matalasta jännitteestä tai mistä tahansa muusta tehokkuuteen vaikuttavasta tekijästä.

Bitcoinin louhinnan riskit

  • Hintavaihtelu. Bitcoinin hinta on vaihdellut suuresti käyttöönottonsa jälkeen vuonna 2009. Tällainen epävakaus tekee louhijoille vaikeaksi tietää, ylittääkö heidän palkkionsa kaivostoiminnan korkeat kustannukset. Aika näyttää, millainen on kryptovaluutan tulevaisuus
  • Sääntely. Hyvin harvat hallitukset ovat omaksuneet kryptovaluuttoja, kuten Bitcoinin, ja monet suhtautuvat niihin todennäköisemmin skeptisesti, koska valuutat toimivat hallituksen valvonnan ulkopuolella. On aina olemassa riski, että hallitukset voisivat kieltää Bitcoinin tai kryptovaluuttojen louhinnan kokonaan, kuten Kiina teki vuonna 2021, vedoten taloudellisiin riskeihin ja lisääntyneeseen spekulatiiviseen kaupankäyntiin.